Brugge Die Scone

artikel in HNB

Mocht er nog twijfel over bestaan: Brugge Boven

Brugse lucht is de beste

BRUGGE - Brugge heeft de beste luchtkwaliteit van alle Vlaamse centrumsteden. Dat blijkt uit een studie van de Vlaamse Instelling voor Technologisch Onderzoek (Vito). De quasi autovrije binnenstad werpt haar vruchten af.
Volgens burgemeester Patrick Moenaert (CD&V) is dit goede resultaat te danken aan het mobiliteitsplan van de stad, dat sinds 2004 auto's zoveel mogelijk uit de binnenstad probeert te weren.

'Wij willen het referentiepunt worden voor alle centrumsteden in Vlaanderen en daarbuiten', zegt burgemeester Moenaert.

'Het verschil met de andere steden is opmerkelijk', weet Luc Int Panis van Vito. Volgens de prognose is Brugge zelfs de enige stad in Vlaanderen die de Europese luchtkwaliteitsnormen zou kunnen halen in 2012.

Op meer dan twintig plaatsen in Brugge werden dit voorjaar gedurende bijna drie maanden metingen uitgevoerd. De omgevingslucht werd geanaliseerd op stikstofdioxide, fijn stof en enkele organische stoffen. 'De jaargemiddelde concentraties voor stikstofdioxide liggen overal beneden de grenswaarde. Ook voor wat betreft de jaargemiddelde concentraties voor fijn stof, stellen zich geen problemen, zegt burgemeester Moenaert.

Hybride bussen

'Sinds de invoering van het mobiliteitsplan rijden er zo'n twintig procent minder wagens onze stad binnen. Het aantal fietsers stijgt met vijf procent', zegt Moenaert. 'We noteerden ook vijftien procent meer busgebruikers.'

In de toekomst wil de stad blijven werken aan de luchtkwaliteit. 'Zo hopen we de bussen te vervangen door milieuvriendelijke hybride bussen. Het stedelijk wagenpark wordt groener, onder meer door het gebruik van propere brandstoffen en motoren.' Om de toestand van de Brugse lucht nauwlettend in het oog te houden, zal het stadslabo op regelmatige basis controles uitvoeren.

1 opmerking:

Anoniem zei

zag het in de krant en dacht onmiddellijk: dit zal wel een weg richting blog vinden! ;-)

maar Ruisbroek heeft de beste beken!

koop05.blogspot.com