Kafka Dramatique

Het Toneelhuis|KVS en Olympique Dramatique brachten gister 2 stukken van Kafka, ietwat aan mekaar gebreid.

Het eerste uur werd gevuld door de monoloog "Het Hol" waarin een paranoïde eenzaat de inrichting van zijn "woonst" uitlegt met bijhorende voor/na-delen. Het werd gebracht in het pikkedonker met een eenzaam spotje op een mol-achtige figuur die zijn verhaal deed en metzijn handbewegingen wat ruisende geluiden aanstuurt. Een sobere opzet die wel werkte, maar een uur was toch lang... Het hoe & waarom wordt niet duidelijk, hoeft ook niet en is goed voer om een leuk boompje over op te zetten in één of andere bruine kroeg achteraf.

Met heel wat gerateld valt het doek dan naar beneden, verlicht een fel licht een "raar" bouwsel, dat heel wat kabaal maakt. Het moet een (al dan niet barbaars) executietuig voorstellen en is het werkelijke hoofdpersonage van het tweede uur. "In de strafkolonie" heet het tweede deel, alwaar iemand voor een 'futiliteit' zonder echte vorm van proces ter dood veroordeeld is en een toerist de executie mag bijwonen. Hij mag/moet oordelen over de fantastische machine (aldus de ene officier) en het waardig gebruik ervan, die bij de commandant moet verdedigd worden.

Mij doet het wat denken aan de guillotine die als mensvriendelijk alternatief ontworpen is om de beul met botte bijl te vervangen. Opnieuw leuk voer om even op door te bomen, maar op het toneel werd het nogal statisch en slaafs gebracht. Enige dynamiek & knipoog ontbraken toch.

Wel leuk dat het boekje met de teksten gratis te verkrijgen was... kwestie van het boompje te stutten met de juiste uitspraken.:p

Geen opmerkingen: