Sapa - Halong Bay


Terwijl ik de foto's van de reis aan het bekijken, realiseer ik me dat ik nog een woordje moet zetten over de laatste anderhalve week in Vietnam.

Na de beklimming van de Fan Si Pan, hebben we nog een 3 daagse trekking in de buurt van Sapa gedaan. Doel hier was het bezoeken van de dorpjes van verschillen minderheden die nog enigszins in het tradionele leven en wonen: kledij, woningen, en levensstijl. Thai, Rode Zao, Hmong, ... De wandelwegen waren plezant en mooi, doorheen de (geoogste) rijstvelden (ja, op die smalle randjes), bergje op, bergje af, riviertjes over, heerlijk. Temeer ook dat we dit alles onder een lekker zonnetje konden doen. We sliepen 2 dagen bij mensen 'thuis'. Matjes op de bamboe grond, muskietennetje erover en warm dekentje of slaapzak. Lekker eten ook en in Ban Ho hadden we dan nog een goed uitziende dochter des huizes :p Ook in Ban Ho, een eindje buiten het dorp was een watervalletje met natuurlijk zwembassintje erbij. heerlijk plonzen na de steile beklimming van 's ochtends.

Daarna zijn we naar de markt in Bac Ha geweest. Een bont en kleurige spectakel van tradioneel uitgedoste lokale vrouwtjes. Een lust voor het oog.

Daarna begon dan 'de grote reis': Busje naar Laocai, grensstadje met China, foto's aan de grens gemaakt en dan de nachttrein op richting Hanoi om daar ergens tussen 4 en 5 uur 's ochtends aan te komen. Taxi in op zoek naar het busstation waar we ons vervoer naar Haipong zouden nemen, dat was toch de bedoeling. Chauffeur vond de juiste bus (stopplaats/station) niet, kreeg het op zijn heupen en reed opeens weg met ons: "politi, politi" schreeuwend. Tijdje later hebben we hem kunnen kalmeren en ons ergens anders laten afzetten. Dan maar toeristenbusje gecharterd toch in Haipong te geraken, om daar dan de ferry naar Cat Ba te nemen. Een kleine 18 uur reizen stonden we waar wilden zijn.

Op Cat Ba een wandeling doorheen het nationale park gemaakt (pitte klimmetjes en lastige muggen), gevolgd door een boottochtje met zwempartijtje aan het eind van de middag. Zoutig water met drijven makkelijker maakte, terug aan boord klimmen via het laddertje bestaande uit autobanden was lastiger. Ik en klauteren, geen goede combi. (en ik was de enige niet)



Daarna volgende een boottocht van 24 uur doorheen de rotsformaties in Halong Bay. Fantastisch mooi gebied. Echt genieten van deze grillige natuurvormen onder een mooi zonnetje vanap het dek van onze boot met een Tiger binnen bereik... 's avonds ook lekker geslapen op het dek, onder de sterrenhemel in een beschutte hoek van het geheel. De stilte, het prachtige getwinkel boven je. Zucht!!!






Om ons verblijf daar af te sluiten hebben we nog een dagje scooters gehuurd om het eiland rond te snorren (alweer een primeur, ikke op gemotoriseerde tweewielers). Alweer een heerlijke, warme dag en eens we de scooters en de versnelingen onder controle hadden, plezant rondsjezen. Een paar lokale schoonheden achterop genomen en taxi gespeeld en alweer genoten van de natuur. En in navolging van de Vietnamezen: Flink getoeterd natuurlijk.

Om de reis helemaal af te ronden heb ik dan nog een dagje in Hanoi rondgezworven. Doorheen het oude centrum, langs West Lake, via Ho Chi Min museum en aanpalenden terug naar Hoan Kiem meer en dan een tourke daar ten zuiden van. Hoe zuidelijker, hoe meer mensen in pyama rondliepen. (in andere delen zie je dat enkel na zonsondergang).

Dan de grote vlucht terug: Hanoi - KL - Frankfurt - Brussel en treintje naar Brugge. in Kuala Lumpur nog even de luchthaven uit om de Petronas torens te bewonderen . 32uur onder weg om terug in het koude huisje toe te komen. Gelukkig kreeg ik de uitgevallen chauffage vlug terug op gang....

Geen opmerkingen: