Hanoi - Sapa

chao,

na veel lang wachten in Frankfurt, Kuala Lumpur en in Hanoi op de bagage (2h) zijn we uiteindelijk aanbeland waar de reis echt begint:Hanoi Centrum. Chaotisch gewoel van Honda toeterende brommerkes, fietsers en claxonerende auto's in smalle stegen en bredere lanen. Sfeer snuiven en geld wisselen is het einde van dag 1. 's Anderendaags de fiets op en onszelf in het gewoel geworpen. Heerlijk in het zonnetje je weg banen zonder omvergereden te worden is de opdracht, bijkomende zaak was het "slangen"dorp in de rand vinden. Beide gelukt, maar slangenkwekerij niet gezien, wel verscheidene resto's met eigen kooien. We hebben dus slang op 9 verschillende manieren gegeten en hart en bloed vermengd met sterke alcohol gedronken. Daarna terug richting centrum en de 'tempel van de literatuur.' Mooi zonder meer.
De volgende dag stonden onz minibusje en jeep ons op te wachten. Origineel plan om verder te reizen met oude russische jeeps kon niet gerealiseerd worden. We gingen richting Tam-Coc. Het laatste stuk ook al fietsend doorheen de vallei, langsheen de rijstvelden en doorheen de dorpjes. Ietwat overtrokken weer en iets te kleine fietsen, maar dat drukte de pret niet. 's middags dan met de bootjes doorheen een paar grotten. Weinig spectaculair, maar geniet van de roeiende vrouwen was de boodschap (tot het gezaag om spullen te kopen en give money to moi begon). 's Avonds ergens te huize van ... gaan eten (zelfgemaakte springrolls, ttz gemaakt door 2 dames uit onze groep).
Talenkennis is heel beperkt hier beetje frans, beetje engels, veel gebaren en body.
Mai Chau was de volgende bestemming. Na een stevige klim en afdaling kwamen we in een dorpje van de 'white thai' een van de vele minderheden hier. Enige shots rijstwijn en lekker eten verder, werden we al vlug onder de lakens op een een bamboe grot gewet om te slapen. vroeg, hard, maar toch lekker geslapen (en veel wakker gelegen.

's Ochtends ging de wandeling langsheen een marktjem doorheen een andere vallei tot een dorpje waar onze chauffeurs ons opwachtten enons doorheen de regen naar Son La te brengen. Lange rit, goed geslapen.

Nabij Son La zijn ze dan voor een korte wandeling doorheen een grot naar een dorpje gegaan alwaar de dames van de groep door een lokale madame begroet werden met een tweehandige tettekeruis...
Gezien we die jeeps niet hadden, kozen de chauffeurs voor een andere weg dan voorzien naar Lai Chau. Helaas was hun wegenkaart al verder vergevorderd dan de werken zelf. Na 1.5h dan maar 180 graden gedraaid en optie 37 om ergens in de buurt te geraken van waar we moesten zijn. Ferry op om de rivier over te steken en ja hoor, complete chaos, platte band en vastgereden in de modder (aanhoudende regen) bij het oprijden van de oever. 2uur later konden we weer verder... In het donker dan toch in de buurt geraakt van New Lai Chau/Tam Duong.

Gisteren daar dan trektocht van 24 km gedaan. Bergop, bergaf, doorheen de modder en de regen en mist. Flukse wandeling met geen zicht dus en veel glijpartijen. Ik ben zelf ook eens flink onderuit gegaan en ben 1 keer een helling niet opgeraakt. 1 stap vooruit, 4 meter achteruit glijden. Een groepsgenoot heeft dan maar zijn wandelstokken naar beneden gegooid en zo is het wel gelukt. Modderduivels als we waren zijn we onderweg nog binnengeroepen in een huis waar een wake aan de gang was. Rijstwijntje binnenkappen, lijk groeten, centrum van de belangstelling zijn en verder....

Vandaag dan tot Sapa gekomen doorheen mist en regen. Gelukkig is het hier droog gebleven en zijn de vooruitzichten redelijk. Morgen gaan we de Fan Si Pan op (3 daagse trekking) en daarna nog 3 dagen doorheen de lagere bergen naar dorpen van allerlei minderheden.

Het eten is lekker, het eten met stokjes, verschillende bordjes op tafel en je eigen kleine kommetje voor de rijst lukt goed. Bia Hanoi en Tiger smaken goed en de groepsfeer mag er wezen.

1 opmerking:

Koop zei

lijkjes groeten en wijntjes binnengloeken - het lijkt me wel wat.