Donor

Vorige we(e)k(en) is er hier in Nederland de nodig beroering ontstaan omtrent "De Grote Donorshow " op BNN . Een terminale patient ging een nier afstaan aan 1 van de kandidaten die net als in Big Brother en andere reality shows overlevende waren van een of andere ratrace ter ere van het programma. Uiteindelijk bleek de term "ceci est une fiction" ook hier van toepassing.

Leuke, schokkende opzet van de sympa bende van BNN die hiermee het 5jarig overlijden van hun stichter Bart de Graaff door nierfalen en een gebrek aan een donornier. Hiermee willen ze het "opt-in" principe in Nederland wat aan de kaak stellen en mensen oproepen om zich te registreren als donor.

Nu zijn wij belgen de vooruitstrevende hollander voor eens voorbijgestoken in een ethische kwestie. Een paar jaar geleden, is bij ons het donorschap een 'opt-out" verhaal geworden (t.t.z. iedereen is donor behalve zij die zich specifiek registreren als niet-donor). Een mooie oplossing om het tekort op te vangen. Helaas hapert het bij ons weer bij de uitvoering. Bij plotse overlijdens wordt toch nog aan de familie gevraagd of de organen mogen gebruikt worden voor donatie, die veelal overvallen door de vraag, die afwijzen.

Mede hierdoor kampen we dus nog steeds met de "overbodige tekorten". Maar, we zouden onze nationaliteit geweld aan doen als we ook daar geen oplossing voor hadden: toch registreren als donor bij het gemeentehuis (in plaats van niet registreren of registreren als niet-donor) zorgt ervoor dat jij (en niet je aanverwante het finale zeggingschap hebt). Ik heb hier eerder al naar verwezen in een postje op deze blog: hier . Doen !!!!!!

updeet: www.beldonor.be is blijkbaar in staat van ontbinding, via deze link vind je de nodige info.

Doen !!!!!!!!!

Geen opmerkingen: