De eerste stapjes

Na een gezellige ouwejaarsavond bij gezellige mensen, lekker eten, genoeg drank en buren met enorm veel vuurwerk was het 's anderendaags tijd om, een dagje vroeger dan offiiceel toegelaten, mijn eerste voorzichtige stapjes te nemen na mijn operatie. Dat ging redelijk goed, waarna ik al vlug de moed had om naar de nieuwjaarsreceptie op de Burg te gaan. Eén kruk op de fietsstaander gebonden, de andere thuis (met 2 krukken kon ik mijn glaasje(s) Brugse Zot niet vasthouden) fietste ik richting Burg. "Welkom op deze zonovergoten dag" zijn de burgervader die aan zijn speech te horen aan zijn afscheidstournee begonnen is en het begon prompt te regenen... Schuilen in de car wash dan maar (het paviljoen van Toyo Ito voor de cultuurbewusten). Nog nooit zoveel volk op deze plaats gezien. Ondanks het weer toch de nodige vrienden gezien en leute gemaakt. En 't wandelen goed verteerd.

Tweede domper (na de regen) op de feestvreugde waren al de bouwwerken van 'Compagnie La Machine' die op de Burg uitgestald stonden voor de "Symphonie Mecanique" van die avond. Door die grote dingen was het moeilijk rondlopen en beperkte het 'tegenkomen' van de vrienden en andere gekenden.

Dag twee van mijn nieuw verworven vrijheid zakte ik af naar dezelfde plaats, om die vervloekte machinaties aan het werk te zien. De "Symphonie Mecanique" bestond dus uit een orkest (jongeren op snaren en blazers) en de verschillende machines die aangedreven werden door perslucht, handmatige draaien, vuur, gas, enz.... en het was een wonderlijk beleving. Gepiep, gefluit, gedrum, gitaarspel, geblaas van die bouwsels vermengd met de "normale" geluiden van het orkest. Beetje freestyle jazz bij momenten, beetje gebonk op andere, maar mijn verwondering over waar komt het nu vandaan (op het plein) en hoe maken ze hen geluid was meeslepend. Grote buizen waar vlammen uitkomen (en weer verdwijnen) zorgden voor het betere euh plofwerk. Een rij van stoomlocomotieffluiten, een op perslucht gedreven flessen ensemble, een bouwsel met tientallen trommels die op een of andere manier (niet)bespeeld werden, een heftruck met klepel, een triangel van symbalen op lucht, enz enz enz... De eigen constructies hadden wat Mad-Max-allures.

Het jaar is goed begonnen :)

2 opmerkingen:

Koop zei

Gepiep, gefluit, gedrum, gitaarspel, geblaas van die bouwsels

- het lijkt wel Einsturzende Neubauten!

Shamrockske zei

Vanaf 10:50 (8:30 als je de receptie erbij wilt)Focus TV