Ensor

't Hoeft niet altijd muziek te zijn. Terwijl er één naar de hemel vaarde, zijn we afgezakt naar 't vissersdorpje dat ooit de koningin der badsteden was. Ze vieren er dat het 61 jaar geleden is dat James Ensor stierf.

Plaats van de herdenking was het Mu.ZEE. De eerste verdieping was prachtig blauw geschilderd als "kopie" van zijn salon. De schilderijen en tekeningen hangen er thematisch aan de verschillende muren. De "vrouwen", de "stillevens", de "familie" en in het midden van dit alles natuurlijk "De intrede van Christus in Brussel".

Een paar dingen vielen met toch in zijn werk: de vele karnavaleske maskers & gezichten, de verschillend stijlen die hij gebruikt heeft en 't feit dat ik zijn tekenwerk mooier, grapperig en spitanter vindt dan zijn schilderwerken (en de heerlijke doodskoppen die overal opduiken).

Ontgoochelend en ronduit ambetant was wel de verlichting in 't Mu.Zee. Naargelang 't schilderij/tekening moest je voortduren meer naar links/rechts/vooruit/achteruit gaan om 't goed te kunnen bekijken. Zelden kon je iets gewoon "frontaal" bekijken.
Van de vaste collectie in't Mu.ZEE was er ook weinig dat me echt kon bekoren.

Gelukkig was het zonnetje ondertussen van de partij en kon de dag afgesloten worden met een wandelingetje over 't staketsel en een terrasje aan 't Zeezotje....

Geen opmerkingen: