Europa
Vandaag is het D-day, allee, dagje voor het verenigde Europa. De Ieren stemmen vandaag over het verdrag van Lissabon, die de in Nederland en Frankrijk gewraakte "grondwet" moet vervangen. Toen ik er eind mei rondwandelde, was deze stemming natuurlijk één van de vaste gespreksonderwerpen en was de campagne volop bezig. Ik heb zo het gevoel dat het uiteindelijk toch weer op een 'NO' zal uitdraaien, maar ik kan me vergissen.

Redenen: ondanks het feit dat iedereen zich realiseert dat de boom van de laatste 10 jaar vooral te maken heeft met de investeringen, belastingsvrijstellingen edm vanuit 'Brussel', zitten ze nu net in een serieuse recessie (immo 10 tot 20% achteruit, werkloosheid omhoog, ....) Verder slaagt er niemand in om het verdrag in mensentaal uit te leggen zodanig dat iedereen het begrijpt. Daar spelen de 'Nee' campagnes natuurlijk gretig op in met hun horror verhalen: Brussel zou beslissen waar het ierse leger (peace keeping force) zou moeten gaan 'vechten', europese president wordt verkozen door regeringsleiders, niet door het volk (daar zijn de engelsen weer), 'Brussel' zal beslissen over 'alles', ..... En er wordt natuurlijk ingespeeld over de hele onafhandelijkheidsstrijd waarin ze eindelijk zelfstandig geworden zijn van Engeland en dat ze dit niet zonder kik gaan afgeven aan de EU.De 'Ja' campagne brengt daar maar weinig tegenin, behalve te verwijzen naar de recente welvaartsgroei van de voorbije 10 jaar en dat het moet om niet achter te blijven.

Wij moeten daarover niet gaan stemmen, ons verkozen parlement zal dat verdrag straks wel ratificeren. JLD en co hebben dar indertijd voor gezorgd. "Ge moet de problemen niet zoeken, we gaan dit door het parlement laten doen." Wijze keuze.

Wie toch wil weten wat er in staat, deze ierse site geeft de nodige uitleg.

Leuk artikel ook in DS.

Geen opmerkingen: