Dranouter

Een slijknat Dranouter op een vrijdag. Geen reden om dat de pret te laten drukken. Wel wat minder rondgelopen dan gewoonlijk...
Lunasa was ronduit steengoed. Leuke afwisseling van jigs, reels en poppy nummers. Daarna kwamen de ouwe knarren van Buena Vista in actie: Guaijro Mirabal en Ormara Portuondo. Het bekende recept werkte wederom en zowat iedereen die er was, was in beweging. Daarna even gaan verpozen in de Irish Pub. t schijnt da Kowlier goe in form was. Terug geschaatst naar de tent om een very boring Lou Reed bezig te zien. Eerste 4 nummers waren redelijk goed. Daarna ging hij eigenzinning zijn poetisch weg op en meer dan de helft van het publiek zocht andere oorden op.... The Internationals met hun stomende ska daarentegen kregen zonder problemen iedereen op hun hand. Revelatie van het festival? Transsylvians in de biertent. Ambi ten top. Zigeuner folk, ska en rock ideaal gemixed.... Party met Monsieur Croque was ook best gesellig.

Op zaterdag de modder van de schoenen geschraapt alvorens de met houtpulp gedempte weide weer op te stormen... Absynthe Minded opende met een (alweer) heel sterke set. Die jongens zijn schitterend bezig. Daarna richting de kleine tent voor het zweedse bask. Viool, contrabas en klarinet. Altijd leuk iets anders te horen dan de doorsnee. Daar blijven hangen voor Madouce, die iets te rustig starten alvorens wat steviger uit de hoek te komen en de tent op zweeptouw te nemen. Dan maar totaal de andere kant op voor het boombal. Cavez Express was niet slecht. Magister de Luxe stukken beter en Balla Vogala (Magister de luxe minus 3 personen plus 1 ander) ronduit fantastisch. Daarna nog het einde van Zita Zwoon meegepikt en het klonk absoluut heel goed. Volledig te bekijken op Leffinge Leuren! Louise Attaque was minstens even goed. Tijd dat deze mannen wat meer bekendheid krijgen in het vlaamsche land. Zelfs novastar viel mee. Na zijn gezaag van 2 jaar geleden en het matige optreden op TW Classic, was hij deze keer wel vol op dreef. Afsluiter van de avond was Amparanoia, die mij wat tegenviel. De rockende vrouwelijke formatie werd omgebouwd tot een 9-koppige mannelijke bezetting die alles wat meer cubaans liet klinken. Verre van slecht, maar ik was klaar voor een feestje zoals tijdens hun laatste optredens op dranouter, couleur cafe en leffinge leuren.

Op naar zondag... Tom Helsen klonk niet slecht vanop de camping, of was het door den apero. Daarna nog wat rondgehangen en rondgelopen alvorens Thalassa! Thalassa! te gaan zien. Rum en Lais die elkaar afwisselen en samenspelen. Heel aangenaam optreden. Daarna was het de beurt aan Lhasa. Prachtige liedjes, helaas verveelden de lange verhaaltjes tussendoor... Marianne Faithfull was niet goed, niet slecht. Opende sterk maar zakte gaandeweg wat terug. Daarna was het tijd voor G0d: Christy Moore. Geen verhaaltjes, gewoon ijzersterke songs met Declan Sinnot op begeleidende gitaren. wel begeleidend? Zeg maar eigenzinnige tweede stem. Had Mike Rathke dit gedaan op vrijdag was Lou Reed misschien toch nog meevaller geweest. Eigenaardig ook hoe Christy Moore de anti-amerika songs van Morrissey en Dylan op magistrale wijze coverde. Afsluiter was natuurlijk Lisdoonvarna. Daarna in looppas naar de andere kant van het terrein waar The Proclaimers de boel platspeelden. Daarna looppas terug om Luc Devos in blote bast en kilt, god in vlaanderen te zien zijn. Vooral de fanfare stukken vond ik aangenaam. maar het geposeer..... Tenslotte dan toch maar gezondigd tegen mijn dranouter principes en naar een echte non-dranouter groep gaan zien. Maar wat voor een: Arsenal!!! Live niet te schatten. Mix van allerlei stijlen, talen en dansbeats. Zangeressen met klokken van stemmen. Zeker de beste belgische live groep van het moment!!! Daarna de laatset bonnekes opgedronken op de folktonen van dj bob en vermoeid gaan slapen.

Geen opmerkingen: