Vlaamsche Folklore

Vlaamsche folklore, kermis, bier en pensen-feest, het is moeilijk om een juiste benaming te vinden voor een veldrit (en bijhorend randgebeuren) in de Vlaanders.
Zondag heb ik mijn vuurdoop gehad in 't gebeuren. 's ochtends mijn bandenspanning nagekeken, te laag, maar kom, ik zou wel op St Andries geraken. Wind tegen, vrieskou ('t was dat of gaan wandelen (bij gebrek aan schaatsen) op de Damse Vaart), onwillige versnellingen, pijnlijke knieƫn... ideale omstandigheden dus. Bij Bart me achterin zijn VCL Optima wagentje geplooid (ja, er is een achterbank, beenruimte zijn ze vergeten), met Renaat als co-piloot richting ruddervoorde voor het BK veldrijden. Cyclo-cross gelijk dat we zeggen.
Op aanraden van de co-piloot toch maar de autostrade gevolgd, afrit 11 maar voorbijgereden wegens overbelast. Via afrit 10 dan maar binnendoor, verscheidene verbodbordjes negerend, zowat langsheen 't parcours, naar Ruddervoorde City alwaar Tiesten en Lies ons stonden op te wachten.
Een vlotte autowissel later scheurden we alweer langs de kleine wegen richting Baliebrugge en bijhorende VIP-parking. Met het VIP-busje waren we al snel bij het hart van het gebeuren: de heilige grond van het BK. Langs een klein padje langsheen een niet vervroren beekje kwamen we opeens aan een open vlakte, nu ja, open.... 2 immense feesttenten in het centrum, een enorme VIP tent direct voor ons en een kleinere feesttent nog ietwat verder en ertussen redelijk wat volk.
Potje gelegd, pintje besteld, frietje gegeten, pintje besteld. Feesttent 1 binnen... Stampvol, ambiance tot en met, Frans Bauer/Willy Sommers imitatoren wisselden de platte house-deunen af. Het was al 12u 's middags en de sfeer ging al naar zijn hoogtepunt toe. Oja, buiten waren een paar vrouwen rondjes aan het rijden om een 3-kleurige trui te krijgen. De West-Vlaamse won. Hoera !
Volgde een verdere 'parcours'-verkenning om een goeie plaats te vinden tegen dat de 'profs' hun ding deden. Handjes schudden met bekenden, pintje bestellen, Duvel tentje binnen, oren laten wennen aan het gebeuk van AD/DC en Milk Inc. Duveltje genieten. Lachen met ene kandidate miss weet-ik-veel-wat (alles overstemd door de de schlager 'wij willen tetn zien'). Ondertussen rijden terug een paar jongens rond.
Verdere zoektocht naar goeie plaats. Braadworstje eten, handjes schudden. Opkijken naar de massa volk die er nu op de vlakte tussen de tent rondhangt. Schoon plaatsje beneden de mollenberg gevonden. Tussen 3 bochten, met zicht op 2 van de videoschermen en dranktentje in de buurt. De West-Vlaming haalde het niet bij de jongens.
Zwaaien en zingen naar de mensen aan de andere kant van het parcours, daar hoger op de berg (molshoop). Content zijn van het gekozen plaatsje want ook Frankie VDE komt er staan. Plasje doen, Pintje halen. Paar keer "Komaan Klaas" roepen als de eerste 4 passeren. "Wiesda" proberen te achterhalen bij de rest van de meute. Ongoocheld zijn bij de valpartij van Klaas en verwonderd zijn op het einde dat diejen nog zo dicht kwam. Tussendoor vanalles proberen te volgen op het scherm, ook het einde.
Tevreden naar 1 van de feesttenten. Proberen aan een pintje te geraken. Meebrullen op 'Insomnia', 'ik geloof in jou', ... Lachen met de falende paalklimmers, wegduiken voor de knokkende tentgenoten. Me afvragen waar dat nummer 'he trut' vandaan komt en hoe het komt dat iedereen het daar kent.... Pintje halen, ... meezingen...
busje naar de VIP-parking, auto naar andere auto, vlotte fietstocht naar huis (wind mee), frietje gehaald. Heeeeeeeeeeelijk in de zetel gelegen.

Ik zou bijna nog de rare vogels, pinguins en andere in allerlei rare carnaval kledij uitgedoste bezoekers vergeten.

Tenslotte nog een mooie amerikaanse impressie: hier

2 opmerkingen:

P. Leno, Brussel zei

Kllas Vantornout is een loser

P. Leno, Brussel zei

Ik bedoelde Klaas uiteraard.

En hoe waren de WC-madammen ?